Megvan a megállapodás – Minimálbér 2022.

Minimálbér 2022

Minimálbér 2022. Megvan a megállapodás a 2022. évi minimálbérről: 

200 ezer forintra nő a minimálbér januártól, míg a garantált bérminimum 260 ezer forint lesz.

Megszületett a megállapodás a minimálbérről – közölte csütörtökön a kormány a Facebook oldalán. A kormány közleménye alapján 2022 januárjától 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum összege pedig 260 ezer forintra emelkedik. A 200 ezer forintos bruttó minimálbér esetében ez azt jelenti, hogy a munkavállalók nettó 133 ezer forintot vihetnek majd haza.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a szociális partnerek a napokban véglegesítik a megállapodás-tervezetet. A jövő évi bérmegállapodást november közepéig írhatják alá.

Az elmúlt évtized elejéhez képest jóval több mint kétszeresére nőtt a minimálbér és a szakmunkás minimálbér összege. Jelentős az igény a legkisebb keresetek további növelésére, a nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka támogatta a minimálbér 200 ezer forintra emelésének tervét” – tették hozzá.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) korábban azt javasolta, hogy két százalékkal csökkentsék a kisvállalkozói adót (kiva). A kormány a VOSZ-szal való egyeztetés után közölte, hogy 1 százalékkal csökkentik a kivát, így lehetővé válik, hogy a 200 ezres minimálbér, illetve a 260 ezer forintos garantált bérminimum bevezetésre kerüljön.

Palkovics László innovációs miniszter bejelentette: “a kormány a kiva csökkentésén kívül fenntartja ajánlatát a 4 százalékos járulékcsökkentésről, illetve az asztalon van a helyi iparűzési adó (hipa) jelenleg érvényben lévő megvágásának fenntartása is.”

Forrás:

https://hvg.hu/gazdasag/20211103_garantalt_berminimum_januar

https://www.hrportal.hu/hr/megszuletettamegallapodas200ezerforintranoaminimalber2022ben-20211103.html

 

További pénzügyi hírek:

https://www.btbkonyveles.hu/btb-konyveles-blog/