Megjelent: Nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez

Adó-visszatérítés

Adó-visszatérítés 2021.

Már elérhető

Az NAV felületén már elérhető a nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítés-éhez, amelyet december 31-ig lehet benyújtani.

A nyilatkozatban a kitöltő megadhatja az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatait (bankszámlaszámát vagy postacímét), ellenőrizheti, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV mely adatait ismeri, nyilatkozhat arról, hogy jogosult az adó-visszatérítésre” – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Mobillal és tablettel is működik

A NAV előre kitölti a nyilatkozatot a rendelkezésére álló adatokkal. Várhatóan már november második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV; ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Amennyiben a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs is szükség.

A nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból (https://szjavissza.hu) ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani.

A nyilatkozat mobiltelefonnal, tablettel is kitölthető online, továbbá használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is. Papíron is lehet nyilatkozatot leadni; a papíros beküldéshez a nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Fontos kiemelni viszont, hogy a határidő elmulasztása az adó-visszatérítés kapcsán a jogosultságot nem érinti. Az adó-visszatérítést a 21SZJA jelű bevallásban (az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy önállóan benyújtott bevallásban) kérhetik az arra jogosultak.

Ki jogosult adóvisszatérítésre?

Az adó-visszatérítés minden olyan magánszemélynek jár, aki 2021-ben akár csak egy napig, legalább egy gyermek (kedvezményezett eltartott) után jogosult a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) szerint családi kedvezményre, akkor is, ha azt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe. Ez a következőket jelenti:

Jogosult

  • az, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult (akkor is, ha azt nem neki folyósítják, vagy nem veszi igénybe);
  • a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa;
  • a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa, ha a magzat fogantatásának 91. napja 2022. január 1-jét megelőzően következett be;
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy), és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói (ideértve a gyermek szüleinek hozzátartozóit is) közül döntésük szerint egy személy;
  • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül döntésük szerint egy személy.

A családi pótlékra jogosultságnak megfelelően, házastársak esetében tehát mindkét fél jogosult a háztartásukban nevelt közös vagy a másik fél korábbi kapcsolatából „hozott” gyermek, továbbá a magzat után is a visszatérítésre.

A visszatérítést az olyan elvált szülők (és új házastársaik) is megkapják, akik közös felügyelet esetén jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket, és ezért közös kérelmük alapján a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindketten jogosultak.

Az élettársi kapcsolatban élőket fő szabályként a saját háztartásukban nevelt vér szerinti gyermekre tekintettel (szülőként) illeti meg a visszatérítés, azonban családi pótlékra, és így az adó-visszatérítésre jogosult lehet a szülővel együtt élő nem szülő élettárs is, feltéve, hogy az élettársaknak és az ellátással érintett gyermeknek közös a lakó vagy tartózkodási helye, valamint az élettársak legalább egy éve szerepelnek az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában (ENYER), vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatot legalább egy éve kiállított közokirat igazolja.

Várandósság esetén viszont az élettárs akkor sem jogosult, ha igazoltan vér szerinti apa, míg a házastárs akkor is jogosult, ha a magzat nem tőle származik.

A visszatérítésre a főállású és nem főállású kisadózó katás egyéni vállalkozó és bármely más bejelentett kisadózó azon hónapok után jogosult, amelyekkel kapcsolatban tételes adófizetési kötelezettsége volt 2021-ben. (A veszélyhelyzet miatt mentesített időszak nem vehető figyelembe.)

A visszatérítés kérelem alapján az elhunyt magánszemély házastársát vagy örökösét is megilleti, ha az elhunyt magánszemély a 2021. év bármely napján jogosultságot szerezhetett volna.

 

Forrás:

https://ado.hu/ado/megjelent-a-nyilatkozat-a-gyermeket-nevelok-ado-visszateritesehez/

További pénzügyi hírek:

https://www.btbkonyveles.hu/btb-konyveles-blog/V